Orang Bujang Kena Income Minimum RM 2,500+ Nak Survive?

NAK MASUK 2023 TAPI INCOME MASIH DI PARAS SAMA?
 

Katakan kita dapat kerja lepas Covid dah mula reda sekitar hujung tahun lepas, dah setahun lebih kerja masih tak dapat bonus, masih tak dapat naik gaji, malah OT pun payah nak claim. Income pula di paras yang sama, tak bertambah dan tak kurang; stagnant.

Tapi dalam pada gaji tak bertambah tu, ada pula benda lain yang makin lama makin besar; komitmen. Makin lama kita bekerja, makin banyak benda yang kita dah kena mula fikir.

  1. Tanggungjawab untuk keluarga; bahagian untuk mak ayah dan adik-adik yang masih belajar. 
  2. Komitmen bulanan; sewa rumah, bil api air internet, duit kereta, hutang belajar, hutang beli barang elektrik
  3. Savings untuk masa depan – untuk beli rumah sendiri, untuk modal kahwin, simpanan kecemasan dan lain-lain
  4. Keperluan; barang dapur, barang peribadi, penyertaan peribadi, hiburan luar sekali-sekala

Nak-nak pula duduk menyewa di KL yang serba serbi perlukan modal ni. Sebab tu ramai fresh graduate yang nak berhijrah ke KL ni, kena teliti dulu sama ada tawaran kerja tu berbaloi ataupun tidak. 

Mungkin anda nampak gaji macam ok not bad untuk fresh graduate, tapi kena kira macam-macam kos ya. Kos public transportation atau minyak untuk yang bawa kereta/motor sendiri, kos sewa rumah yang tinggi. Malah untuk yang gaji rendah; nak bayar lunch tiap hari pun sampai ketor tangan.

Dan angka tu bukan kami saja-saja petik je, memang terbukti bahawa orang bujang berkereta kat KL ni memerlukan sekurang-kurangnya RM 2,500 ke atas untuk survive. Bukan bermakna yang lebih rendah dari tu automatik tak ada harapan, tak. Tapi ini realiti kasar yang kita semua perlu hadap.

income

Kredit: Harian Metro

 
 
KALAU BUJANG PUN DAH RM2,500+, YANG DAH KAHWIN NI BERAPA PULA?
 

Ya, ini kita baru cerita untuk orang bujang. Belum masuk lagi kepada pasangan baru kahwin, baru timang cahaya mata atau dah on the way. 

Menurut laporan dari Belanjawanku, pasangan suami isteri yang masih belum ada anak memerlukan kos sekitar RM 4,500+ untuk jalankan kelangsungan hidup di Lembah Klang.

Ini gambaran yang kami pecahkan:

Makanan:                 RM 900
Tempat tinggal:       RM 1,200
Simpanan:               RM 900
Pengangkutan:        RM 650
Pakaian:                  RM 200
Penjagaan Diri:       RM 150
Utiliti:                      RM 320
Perlindungan:         RM 250
JUMLAH:                  RM 4,750

Menurut Belanjawanku lagi, yang dah ada seorang anak pula, isi rumah minimum yang dijangka adalah sekitar RM 5,510 sebulan. Tambah dengan kos susu formula, lampin, pakaian, baby seat, stroller, katil bayi dan sebagainya. Itu kalau jaga sendiri, kalau tambah dengan kos pengasuh sebab dua-dua kerja, boleh jadi kena sedia hingga RM12,000 setahun untuk seorang anak.
 
income

Kredit: Wehavekids

 
 
REALITI HARI INI
 
Dengar macam scary, kan? Jadi berbalik kepada persoalan awal tadi, kalau sampai nak masuk tahun depan income kita masih lagi stagnant, macam mana kita nak kawal komitmen yang semakin meningkat ni?
 
Kena ingat, tahun depan mereka yang lahir tahun 1998 akan capai usia 25, manakala yang tahun 1993 pula dah masuk kepada 3 series. 
 
Bukan saja nak takutkan, tapi kalau dalam lingkungan umur ini kita masih lagi belum ada perancangan, belum ada simpanan, maka kita dah boleh duduk diam di satu tempat sekejap dan mula rangka apa rancangan kita untuk 5 tahun akan datang.
 

Walau tahun depan ramai yang canang akan berlakunya recession secara global, kami mengharapkan yang Malaysia tidak akan terjejas tahap ekonominya; dan kalau terlibat pun semoga tak ada apa yang serius.

Macam mana sekalipun, kita tetap kena bersedia dengan apa yang bakal menanti kita nanti. Umpamanya kalau nak buat anak tahun 2023, tahun 2022 dah kena kahwin. Jadi macam mana kita nak persiapkan diri dari segi kewangan ni?

Sekarang kalau perasan ramai anak muda mula buat dua kerja. Balik kerja hakiki, rehat kejap lepas tu sambung jadi rider sampai tengah malam atau buat bisnes online. 

income

Bagus sebenarnya kalau fikir yang ramai masih gigih berusaha untuk cari income lebih untuk terus survive di bandar, tapi lama-lama ia akan jadi memenatkan sampaikan kita tak cukup kudrat dan masa untuk diri sendiri.

Kadang tu yang buat dua kerja ni bukan semata nak cari duit poket lebih, tapi kerana terpaksa sebab komitmen terlampau tinggi sampai tak tertanggung dengan income sedia ada.

 
APA PELUANG YANG KITA ADA?
 

Betul ke tak ada cara untuk kita in control dengan kewangan kita? Kalau kena dengan caranya, dah pastilah ada. Apa solusi FAR Capital untuk masalah income sedikit ni? 

Kami berpengalaman membantu lebih 22,000 orang rakyat Malaysia untuk tingkatkan taraf kewangan mereka dari bergelut dengan komitmen, susah nak tambah savings dan hanya bergantung pada gaji kepada seseorang yang boleh buat income tambahan dan mampu untuk simpan RM50,000 pertama dalam 12 bulan.

Melalui inisiatif hustle income, anda berpotensi untuk jana pendapatan lebih 4 angka sebulan tanpa perlu keluar rumah lepas office hour. 

Kalau hari ini anda susah nak naik gaji walau dah kerja bertahun-tahun, kami juga akan kongsikan tips macam mana untuk tambah active income anda dalam masa setahun dan cara untuk boost passive dan hustle income. 

Dengan ‘unfair advantage’ dari FAR Capital, anda juga akan mampu untuk transform diri dari seorang yang bergelut bayar sewa rumah mahal kepada seorang yang mampu beli rumah sendiri di kawasan ‘hot’ seperti Bangsar dan Damansara.

Semuanya akan ditunjukkan step by step dari A sampai Z, dan anda hanya perlu aplikasikan strategi yang telah kami customize mengikut situasi anda. 

Tak sabar nak transform hidup anda tahun depan? Klik PAUTAN INI sekarang!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Writen by

Do You Enjoyed This Article?

Join our community of 3 million people and get updated every week We have a lot more just for you! Lets join us now