Kenapa Semua Investor Kena Consider Multiple Rental Option (MRO)?

MRO NI APA? TAK BOLEH KE BAGI SEWA JE TERUS?
 

Anda dah beli property, dah habis berpuluh ribu, siap renovate bagi cantik apa semua. Sekarang anda buat keputusan untuk buat pelaburan, nak dapat positive cash flow dan dapat untung tiap bulan. Tapi adakah anda dah decide jenis sewaan macam mana yang anda nak tawarkan pada bakal prospek anda, dan apa jenis sewaan yang sesuai dengan rumah anda tu?

“Nak bagi sewa pun ada banyak jenis ke? Bukan kita beli rumah, dah siap boleh terus cari orang je ke?”

In a way, ya; benda ni betul. Tapi dah tentu kita nak maksimakan untung yang kita boleh dapat dengan hartanah yang kita beli, kan? Kalau hanya dengan satu cara sewaan tu sewa yang kita dapat breakeven dengan installment bulanan yang kita bayar, kenapa tidak kita cari cara lain yang boleh bawa positive cash flow RM500 – RM1,500 sebulan, kan? Bukan saja atas dasar untung, kita juga kena consider jenis sewaan macam mana yang akan buat bakal tenant kita tu selesa. Lain orang lain keperluannya.

Sebab itu dalam 7 KRITERIA yang kita pernah bincang sebelum ni, MRO ni adalah salah satu elemen yang penting. Kalau boleh kita cari yang kita boleh buat plan A, B, C dan D instead of beli rumah yang straightforward hanya boleh buat plan A saja.

Hari ini kita nak tengok 8 jenis Multiple Rental Option (MRO) yang anda boleh consider sebelum beli rumah. (Disclaimer awal: tak semestinya anda kena tick semua 8 kategori ni, cuma di FAR Capital, kami akan cari property yang boleh buat AT LEAST 3 dari 8 senarai ni)

mro

1. MULTIPLE TENANT SEGMENT 
 

Sebelum beli rumah, kita perlu consider jika rumah tu sesuai atau tak untuk dibuka kepada multiple tenant segment; dan tidak sekadar berpandukan satu segmen saja. Segmen macam mana tu? Contohnya kita beli rumah yang sesuai untuk disewakan bukan setakat untuk orang bujang, tapi juga untuk keluarga, untuk student dan lain-lain.

Jika hartanah anda ada beberapa bilik tidur, anda mungkin boleh ambil kira untuk sewakan setiap bilik itu secara berbeza. Jenis sewaan ni sesuai untuk bakal penyewa yang baru kerja di bandar atau pelajar universiti, yang mana anda boleh dapat beberapa orang penyewa sekaligus.

2. LOCAL VS EXPAT
 

Katalah anda beli hartanah di kawasan yang populasinya ramai foreigner, anda mungkin boleh consider untuk sewakan kepada kedua-dua orang tempatan dan expat. Ini akan membolehkan dasar sewaan anda lebih meluas dan berpotensi untuk tambah pendapatan sewaan anda.

Now, saya pasti ramai yang tak setuju bila kata nak sewakan kepada expat; tapi atas dasar keuntungan, sebenarnya ramai investor di Malaysia ni yang pecah rumah dan bagi sewa kepada expat sebab mereka semua tahu ini ‘easy money’. Walaupun dalam beberapa aspek benda ni orang akan nampak sebagai renyah (disebabkan language barrier, nak capai persetujuan dalam rental agreement), tapi potensi yang investor boleh dapat melalui cara ini boleh dikatakan unlimited.

Tapi benda yang akan jadi tak best bila sewakan kepada expat ni adalah pertama, macam yang kita cakap tadi; language barrier, dan mungkin akan wujud salah faham dari segi budaya; yang mana mungkin tak biasa kita nampak di sini tapi normal di negara mereka. Yang ini kena banyak hati-hati.

3. SHORT, MEDIUM OR LONG TERM
 

Anda juga patut ambil kira sama ada anda nak sewakan hartanah anda pada tempoh macam mana; pendek, sederhana atau panjang. Ini bergantung pada jenis hartanah yang anda beli dan pasaran terkini di kawasan anda.

Short-term rental seperti Airbnb boleh jadi satu medium yang baik untuk anda buat duit, lebih-lebih lagi jika rumah pelaburan anda tu dekat dengan destinasi tarikan pelancong. Nanti kita akan cerita lebih lanjut tentang Airbnb ni.

Medium & long-term rental biasanya pilihan yang lebih stabil, memandangkan anda akan ada penyewa yang sama dalam satu tempoh yang panjang. Kelebihannya termasuklah ada penyewa yang anda boleh percaya dan kurang isu; begitu juga kebarangkalian untuk tambah income sewaan dari semasa ke semasa.

Tapi kekurangan untuk long-term ni termasuklah anda terpaksa invest lebih banyak kos ‘up-front’ dan penyelengaraan yang tinggi.

4. SINGLE TENANT
 

Ini adalah jenis sewaan yang ramai biasa buat; dan orang yang buat jenis sewaan ini yang biasanya tertanya-tanya perlu ke kita buat opsyen sewaan berbeza.

Jika hartanah anda sesuai untuk satu penyewa saja; biasanya disebabkan hartanah yang anda beli tu ruangnya lebih kecil, anda bolehlah semua sumber dan kos anda kepada hanya satu-satunya penyewa anda. Tak ada masalah.

Kelebihan jenis sewaan ini termasuklah kelebihan untuk punyai penyewa jangka masa lama; akan cipta satu kesetiaan dari penyewa anda tu. Anda juga akan lebih fleksibel dalam memilih bakal tenant dan kos overhead yang lebih rendah.

mro

5. PER ROOM
 

Sekarang kita cerita tentang hartanah yang lebih besar pula. Sama macam opsyen kedua tadi, kalau rumah yang anda beli tu ada dua ke tiga bilik tidur, anda boleh sewakannya ikut bilik. 

Antara kelebihan per room ni termasuklah jumlah sewaan yang lebih tinggi berbanding anda cari seorang penyewa/satu keluarga saja. Anda juga akan lebih fleksibel dari segi pemilihan penyewa dan maintenance akan jadi lebih mudah. Ia juga akan tingkatkan peluang anda untuk dapat penyewa yang lebih bertanggungjawab (bahasa mudahnya; boleh harap) memandangkan mereka akan ada satu persamaan; untuk kekalkan rumah tersebut dalam keadaan yang baik untuk kemudahan semua pihak.

Jenis sewaan ni mungkin akan ada beberapa kekurangan; termasuklah mudah untuk rosak/defect di sana sini oleh kerana keberadaan beberapa penyewa di dalamnya. Walau penyewa kita tu bertanggungjawab, sekali sekala benda ni memang tak boleh elak. Method ini juga mempunyai potensi yang para penyewa akan ada perbalahan sesama mereka. Untuk elakkan benda ni, penting untuk anda ada perjanjian sewaan yang jelas untuk semua bakal penyewa.

6. PER HEAD
 

Kalau anda tak nak sewakan ikut bilik; mungkin atas dasar tak setuju dari pihak bakal penyewa atau anda rasa hartanah tu memang tak ‘kena’ kalau nak buat per room, anda juga boleh buat kiraan sewa tu ikut kepala atau ‘per head’, yang mana anda tentukan seorang tenant perlu bayar sekian-sekian angka tiap bulan. 

Jadi tak adalah mereka pening kepala nak divide jenis sewa ikut jenis bilik, ikut harga dan saiz bilik; sedangkan ada yang memang nak tidur kat ruang tamu (biasanya ni masalah student), jadi letak harga per head terus.

Sama seperti per room, kelebihan bagi kaedah ini adalah potensi income yang lebih tinggi dan kelebihan untuk ubah kadar sewaan anda bergantung pada keadaan pasaran. Kekurangan pula termasuklah kos penyelenggaraan yang tinggi dan potensi untuk penyewa berbalah sesama mereka.

7. AIRBNB
 

Nak duit cepat, Airbnb akan sentiasa opsyen yang mudah dan sesuai untuk anda maksimakan keuntungan dengan hartanah anda. Lagi efisyen kalau rumah anda tu berhampiran pusat tarikan pelancong. Yang mana dekat pusat bandar, dekat dengan tempat bersejarah atau mungkin; dekat dengan venue event (konsert, bolasepak, dll) pun boleh jadikan Airbnb.

Antara kelebihannya termasuklah income sewaan yang tinggi; dan konsisten (kalau rumah anda strategik, lebih-lebih lagi musim cuti panjang atau cuti sekolah). Anda juga boleh ‘adjust’ nilai sewaan mengikut persekitaran kawasan; lagi dekat rumah tu dengan pusat pelancongan atau apa-apa tarikan lain, lagi tinggi kita boleh ‘mark-up’ value dia.

Kekurangannya pula; macam mana anda konsisten untuk dapat tenant, macam tu jugalah anda kena konsisten untuk selenggara rumah tersebut untuk penyewa lain dalam tempoh yang pendek. Kena sentiasa check kualiti; sentiasa tick semula jika apa yang anda senaraikan dalam iklan tu selari dengan apa yang anda betul-betul sediakan. Kalau bukan anda sendiri yang uruskan bab maintenance ni, kos mungkin akan lebih tinggi untuk anda upah orang kemaskan rumah tersebut lepas penyewa ‘check out’.

mro

8. CO-LIVING
 

Co-living adalah jenis pilihan sewaan yang melibatkan penyewa berkongsi satu rumah dengan orang lain. Berbeza dengan per room atau per head, co-living lebih berteraskan kepada hidup berkomuniti dan bermasyarakat kalau nak compare dengan opsyen lain. 

Bermasyarakat macam mana? Biasanya dalam konsep co-living ini, bakal tenant akan tinggal di satu unit hartanah yang berhampiran; unit apartment, condo yang sama di mana semua semua isu mereka akan didengari/dikendalikan oleh seorang pengurus pusat (CM). Mereka juga akan anjurkan beberapa aktiviti bersama untuk wujudkan satu komuniti yang harmoni.

Nak tahu apa lagi kebaikan co-living, anda boleh baca lebih detail di SINI

mro

Kredit: Wetopia

 
KESIMPULAN
 

Sekarang anda dah jelas dengan 8 jenis MRO, maka penting untuk anda tentukan sama ada hartanah yang anda beli; atau bakal beli, mampu untuk jalankan sekurang-kurangnya tiga dari opsyen ni. Macam yang kita selalu cakap, nak beli rumah ni bukan satu benda mudah, bukan benda yang anda boleh buat tanpa research sekurang-kurangnya dua, tiga bulan.

Sebelum nak decide opsyen, ambil kira jenis hartanah yang anda ada, pasaran terkini dan keadaan sekeliling di kawasan tu. Dengan ambil masa untuk research semua opsyen sewaan ni, kami pasti risiko untuk anda gagal dalam pelaburan, dapat negative cash flow tu amatlah tipis.

Tak ada masa nak research? Sebab itulah kami di FAR Capital, kami sentiasa titik beratkan untuk memudahkan dan membolehkan pemilikan hartanah; sebab kami tahu ini benda yang rumit, bukan semua orang ada masa dan sumber yang cukup. Tapi, kami nak bagi mudah kerja anda, FREE je pula tu. Tak nak ke?

Kalau nak, klik PAUTAN INI dan daftar webinar percuma kami SEKARANG!

    Comments are closed

    Join us to get the above unfair advantage.

    Don't lose the opportunity and take this chance to learn this, especially for those of you who already own property right now​.
    OFfice
    ©2023 FAR Capital Sdn. Bhd. All rights reserved.